domingo, 19 de enero de 2014

Reflexió de tots els nostres contes! :)

Primer de tot, m'agradaria començar aquesta entrada donant l'enhorabona a tothom per la feina feta, ha estat genial veure els resultats tan increibles que hem presentat a classe. De veres espero que siguin penjats públicament i que, a diferència del que parlàrem una de les darreres sessions, ho poguem compartir a tothom que vulgui (segons la llicència de Creative Commons que li adjudiquem cadascú a la feina) i que arribi a tothom a qui li pugui fer falta. Són per compartir aquests treballs, són pels infants :)

Ara, vull començar pel conte del "Franklyn". Va ser el primer conte que vèiem tots junts, un misteri, ja que tothom sabia com era el seu conte però ningú (crec) sabia com éren els de la resta. Genial. El conte té un missatge implícit que, trobo, arribarà als infants des de ben petits. El missatge que vaig captar jo és el de que cadascú és qui és i ha de fer i s'ha de comportar com a tal, no com una altra persona. Meravellós. A més, les veus anaven molt a joc amb els personatges i aquests mateixos eren molt simpàtics i amb moltes caracgterístiques, sobretot el principal, que sortia en diverses postures i fent cares diferents. Un conte molt simpàtic, divertit i amb missatge. A més, les activitats han anat molt en acord amb el conte; han utilitzat els recursos emprats a classe més alguns recursos personals que han sorgit d'anar investigant d'aquí a allà. M'ha encantat!

El següent conte, el del grup del Nacho, Paula, Laura i Úrsula, del ratolinet "gran" (no recordo el seu nom, ho sento!) també ha estat una innovació; m'explico. A més que porta un missatge, molt especial, he de dir, i que m'ha agradat molt, el moviment de les boques al parlar em va deixar aturadíssima. Aquest detall, encara que pot semblar diminut, trobo que és un efecte visual molt important pels infants, ja que tenen una millor referència de qui és el personatge que està parlant i tenen més possibilitats d'entendre el conte. Molt bon recurs!!! I molta feina, a més! També m'ha agradat molt que l'hagin fet en tres llengües, em pareix que aquest conte es podrà treballar absolutament en qualsevol àmbit de l'escola i que, així, hi podran participar diferents especialitats, com és l'anglés. Les activitats han estat molt divertides i, baix el meu punt de vista, significatives. Crec que són un bon referent cap a l'enteniment del conte. Genial!

El conte de la Vanesa, Noemí i Merche va estar molt graciós! "Els éssers de la llum". Veure la representació teatral que van fer en el seu dia a 2on de GRAU, representat en un conte... Sense paraules! Em va encantar! A més, el missatge de reciclar, de no tirar fems al terra i no embrutar, m'encanta. És un tema actual i que hem d'ensenyar, tant com docents, familiars, amics, etc, als infants des de ben petits, i aquest conte és una meravellosa manera de fer-ho; una eina que ens ajuda, sense dubtes, a que els infants prenguin consciència. A més, els personatges han estat una idea tremenda (positiu). Veure-les a elles al conte, amb les veuetes, ha estat perfecte. Han tingut una idea molt bona en referent a com fer el conte. A més, les activitats són bastant senzilles i aptes pels infants, que també segueixen insistint (les activitats) i impulsant el reciclatge. Molt bo!

El conte següent, "El viatge de na Xesca" (sento si el títol no és exactament el seu, no els recordo bé) també ha tingut un missatge preciós. El fet de recórrer la nostra illa en un conte... Què he de dir, m'ha encantat! I ja no només per a infants petits, sinó per a més grans, 7 i 8 anys, per introduir-los dins la nostra cultura, ja que trobo que hi ha famílies que, per les raons que sigui, no ensenyen cultura pròpia de l'illa ni poden (o volen) fer visites a les parts més significatives i històriques, o per la gent que no és d'aquí, també és una bona manera de donar-ho a conèixer, encara que només sigui un poc. 
Els noms, els personatges, les fotografies... Tot és Eivissa. M'ha agradat molt que la història incloeixi també a Formentera, la nostra germana. Les activitats també estaven molt acord amb el conte i, m'ha agradat sobretot, que han estat molt senzilles. Trobo que això fa que el conte sigui més accessible a infants de diferents edats i que, d'aquesta manera, faciliti la comprensió d'aquest. M'ha agradat molt!!!!

Per últim, i totalment fet a posta... La història de "Cubín Cuadrado" (torno a repetir, perdonau-me si els títols no estan bé!). No sé com ho heu fet ni d'on heu tret es temps però ha estat el millor (sense menysprear a ningú, perfavor) de tots els contes, i ja no només dels contes de la classe, sinó que també d'altres contes que hem tingut la possibilitat de veure. Com va dir el Nacho a classe, sembla un software de veres. Si estigués a la venta, crec que molta gent el compraría, sense dubtar-ho ni un segon. A més, que les activitats vagin en mig del conte per a que aquest pugui prosseguir... Jo estic al·lucinada. Tenc moltes gantes que els enllaços estiguin penjats per a poder veure tots els contes però, sobretot, per tornar a veure aquest i poder jugar jo mateixa amb les activitats, ho dic de veres. A més, els personatges són com els que dibuixàren a l'assignatura de l'Adan, de Matemàtiques; tal qual. Senzillament, impressionant!

Una altra vegada vull dir que tots han estat genials, encara que hagi tingut un preferit, per favor que ningú s'ofengui. Tots els contes, per a mi, han estat de 10, però el darrer té una Matrícula sense dubtar-ho. I amb això estic incloent el meu conte, el de "La Soleiet i el Martí", que també té un 10 (esperem!) però que no impacta tant com la història de "Cubín Cuadrado".

Ja per acabar, només vull dir que encara que ha estat molta feina, crec que ens ha servit per ser conscients que no tot és comprar i que no tot està fet ni inventat. Tenim un bagatge molt gran a dins nostre i, en un futur pròxim (esperem, també) a banda de poder fer servir aquests contes, també ens animem a realitzar-ne de nous, tant nosaltres tot sols com a docents com amb els infants, nadius digitals i molt bons controladors de la tecnologia que, ja està demostrat (com ens va deixar veure el Jaume a la xarla que ens va donar a l'hora de Música, del Josep, el mestre que venia de s'Olivera), els infants també saben crear des de l'ordenador, saben fer servir el Power Point si els deixem, i ens dónen sorpreses, sovint, fantàstiques.


Ens veiem promte!!! :)

http://openclipart.org/image/800px/svg_to_png/21857/nicubunu_Comic_characters_Bye.png

jueves, 16 de enero de 2014

Entorns Personals d'Aprenentatge (PLEs)


Després d’estar més d’una hora pensant com començar la meva intervenció, i de veure el video de presentació del Ministeri d’Educació (un parell de vegades) sobre un curs de PLEs per a docents (i per a no docents!) i de rumiar si m’hi apuntava o no, de visitar blocs d’altres mestres i de veure mapes conceptuals que han realitzat altres persones, he decidit començar pel que jo entenc com a definició de PLEs.
Les seves segles desglossades signifiquen l’Entorn Personal d’Aprenentatge (les segles estan en anglès), llavors, ja entenem que és tot el que ens envolta, qualsevol cosa o persona que interaccioni amb nosaltres.

La millor manera d’explicar-ho crec que es troba en aquest enllaç:



Aprendizajes Emergentes y Pedagogías Invisibles from david alvarez


Tot això ho he trobat a la pàgina http://e-aprendizaje.es/tag/ple/, on animen a la gent a compartir el que han publicat, ja que tota aquesta informació és per a realitzar el curs que, més a munt, he mencionat, el del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. El video promocional del Ministeri es pot veure en aquest enllaç: 



Una frase que m'ha encantat d'aquesta presentació que he enganxat un poc més amunt és la que diu "PLE no es una herramienta, PLE es un enfoque de aprendizaje". Amb això ens estan dient que no hem de mirar els PLEs com una cosa que té una utilitat reduïda, o per unes ocasions determinades, sinó que és com un estil de vida, una variant de metodologia. La millor manera per a implementar-ho és avesar-nos a aquest nou estil de vida i acomodar-nos a ell, fent que sigui una cosa continua, no una eina per a utilitzar de tant en tant, ja que no tendría la mateixa significació.

Reconeixent els PLE d'aquesta manera, els estudiants prenent el control i la gestió del seu propi aprenentatge; es fixen uns objetius clars i es van comunicant amb altres durant aquest procés. 
Les característiques més importants dels PLEs són les fonts d'informació, la reflexió i les interaccions, és a dir, amb qui s'ha realitzat l'aprenentatge.

Després, Manuel Castells ens enriqueix amb una altra de les seves frases en aquesta seqüenciació de diapositives: "Internet no es una tecnología, es una producción cultural". Entenem això com que Internet no és una eina tecnològica com un cotxe, per exemple, que en el seu moment va ser un boom; Internet és una eina que, amb una bona educació per part dels pares i mestres (parlant d'infants) i amb una bona selecció de la informació, aporta cultura, ens condueix i ens fa viatjar per tot el món sense la necessitat d'agafar l'avió ni el cotxe. Podem conèixer coses que mai s'havien pensat amb un simple clic.

M'agradaria penjar, també (a banda que es pot visitar la pàgina, però vull resaltar això en especial), dues altres feines que han resaltat a la pàgina. M'han cridat l'atenció perquè una es un mapa conceptual que ha fet una persona que es vol apuntar (o ja està apuntat) al curs que fa el Ministeri d'Educació sobre PLEs, i l'ha realitzat sobre ell mateix.


L'altre, en canvi, és una seqüenciació de diapositives amb música, també sobre els interessos de les persones participants del curs. El segon, en especial, m'atreu molt, ja que és una manera difierent de fer "el nostre mapa", però ella no ha fet el seu, sinó que ha agrupat el de molta gent; preciós.



Jo he anat per la part més "fàcil", i ho poso entre cometes perquè no m'ho ha semblat gaire al principi, suposo que és perquè no havia fet servir mai l'eina de Cmap Tools. 

He estat mirant altres PLEs i a l'apartat de món presencial només posaven les interaccions que teninen amb la gent; jo he volgut seccionar-ho, com a l'apartat de món virtual, ja que trobo que en el món presencial també accedim i creem informació, i d'això m'endono compte (a més de per la Universitat), de per les nombroses històries sobre la Guerra Civil i les mils i mils de dades històriques que hem conta el meu pare i que seria incapaç de cercar a Internet per mi tota sola.

Ara, parlant de la part més estètica del treball, ho he volgut fer per colors, per a diferenciar més ràpidament les diferents parts i que fos més senzill. El que trobo que no m'agrada gens és que he estat molta estona (puc arribar a arriscar-me a dir que una hora) intentant que les fletxes no em féssin aquests talls tant lletjos que no he pogut evitar, però no he sabut controlar-ho.

Així i tot, estic molt orgullosa del meu PLE 2014 :) !




La meva última intervenció la faig perquè he agafat la imatge del Cmap Tools sense les fletxes que no m'agradaven gens i l'he portat al Power Point, ja que allí conec bé les ferramentes (després d'haver realitzat l'activitat del conte i les activitats d'aquest) i he tornat a fer el que no m'hagradava; després, en acabar, l'he exportat a jpg. Espero que vos agradi! Ara ja si que ha quedat perfecte!!!

Les TIC en l'educació del segle XXI